Google tocmai a făcut din iPhone un telefon mai util pentru securitatea ta

de: Răzvan Băltărețu
15 01. 2020

Unul dintre proiectele ambițioase ale Google presupune să securizeze internetul și dispozitivele. A început, implicit, cu Android. Acum a ajuns la iPhone și-a actualizat aplicația Smart Lock ca să faci din telefon o cheie digitală.

Odată cu noua versiune Smart Lock, telefonul Apple devine o cheie digitală de securitate. Se bazează pe conexiunea Bluetooth și poți folosi un iPhone ca să-ți confirmi autentificarea. E, practic, concetul autentificare în doi pași, dar cu un obiect fizic..

În 2019, Google a anunțat că toate telefoanele care folosesc Android 7 sau mai nou vor putea fi folosite drept cheie fizică pentru securizarea conexiunii în Gmail, Drive sau alte servicii ale sale. Până acum, iPhone putea fi folosit la fel, dar prin conexiune cu cablu.

Google se bazează pe autentificarea biometrică din iPhone

Odată cu iPhone 5s, Apple a introdus scannerul de amprentă. Cu iPhone X a introdus autentificarea facială prin Face ID. Ambele îți rețin datele în ceea ce compania numește Secure Enclave și stocarea e doar locală, fără conexiune la un server.

Dacă vrei să transformi un iPhone într-o cheie de autentificare, poți lua Google Smart Lock (din App Store), o configurezi și trebuie să fii în aceeași încăpere cu dispozitivul de pe care încerci să te autentifici. Apoi confirmi în aplicație. Îți trebuie însă și ca telefonul pe care ai aplicația să fie protejat cu Face ID sau Touch ID (ceea ce probabil faci deja).

Google promovează astfel de chei fizice – inclusiv prin dispozitive USB – ca să nu te mai bazezi pe SMS. Acest sistem de mesagerie e destul de vulnerabil în fața atacurilor cibernetice, de unde și miza companiilor de-a găsi soluții la fel de ușoare, dar mai eficiente.

Partea proastă la folosirea Smart Lock pe iPhone sau Android pentru servicii Google e că nu funcționează dacă telefonul nu mai are baterie. Dar același lucru e problematic și la SMS. O altă problemă e dacă îți e furat telefonul sau îl pierzi. Însă și aceasta e valabilă pentru SMS, că pierzi telefonul cu tot cu cartela SIM.

Google mai are un sistem similar – folosit și de Facebook, și de Apple sub anumite forme. Când te autentifici în cont (sau serviciu) de pe un dispozitiv nou, îți e cerută confirmarea pe un dispozitiv mai vechi. Principiul e același, doar că n-ai nevoie de Smart Lock.